Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Pinterest

Kto nie słyszał o tym cieście, niech się schowa pod stołem. Blok czekoladowy chyba każdy zna!
No, przynajmniej wszyscy którzy choć trochę zaznali życia w PRL, kiedy nic nie było, a worki z mlekiem
w proszku były w każdym domu. Przynajmniej u mnie pamiętam było tego dużooo.

Składniki:

  • Mleko w proszku 0,5 kg
  • orzechy laskowe 100g
  • migdały blanszowane 100g (bez skórek)
  • rodzynki 100g
  • herbatniki 200g
  • kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki ciemnego kakao (można dać więcej)
  • 1 szklanka wody

Ja zamiast pojedynczych opakowań bakalii daję jednę lub dwie gotowe mieszanki bakaliowe.
W sumie wrzucam do masy ok 200g bakali.

blok czekoladowy

Przygotowanie:

Rozpuścić masło, cukier, wodę i kakao. Odstawić do lekkiego przestudzenia. W dużej misce wymieszać mleko w proszku, bakalie i pokruszone herbatniki. Do miski powoli wlać część rozpuszczonej masy
i wymieszać. Resztę dolewać partiami i mieszać do całkowitego połączenia składników. Gotową masę wyłożyć do przygotowanej formy (formę należy wcześniej wyłożyć folią spożywczą). Całość dobrze ubić
i przykryć folią. Jak całkowicie ostygnie trzema odstawić do lodówki na kilka godzin.

U mnie blok czekoladowy bardzo szybko znika więc staram się go porcjować i część porcji mrożę na później (ale to nic nie daje, też szybko znika z zamrażarki!). Macie jakieś inne patenty na blok czekoladowy? Pewnie ile domów tyle przepisów. 🙂

blok czekoladowy


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.