Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Pinterest

Bezy mają to od siebie, że lubią płatać figle. Nigdy do końca nie wiem czy mi wyjdzie, tak jak bym sobie tego chciała. Wiele razy próbowałam i już chyba nie dam rady więcej zjeść bezy! Dlatego w pewnym momencie opracowałam sposób, że już mi wychodzą w 99%. Uwielbiam bezy, te duże i małe. Dziś dzielę się z Wami sposobem na bezę Pavlovą z cytrynowym lemon crude. Jak mówi mój mąż – cytrynowym budyniem, oczywiście własnej roboty. Beza cytrynowa po raz pierwszy i nie ostatni!

DSC_2189

Składniki:

BEZY

  • 3 białka jajek w temperaturze pokojowej (nie może być ani kropelki żółtka czy wody)
  • szczypta soli
  • 150g cukru do wypieków (ok szklanki)
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

SOS CYTRYNOWY (LEMON CRUDE)

  • jedno jajko
  • jedno żółtko
  • pół szklanki cukru
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 40g masła

Dodatki:

  • śmietana kremówka do ubicia
  • dekoracje (u mnie migdały).

beza cytrynowa mini Pavlova

 

Wykonanie:

Białka ubijamy mikserem w wysokim metalowym lub szklanym naczyniu. Po spienieniu się białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy do powstania gęstej, sztywnej piany. Uważamy by białek nie „przebić”. Piana nie może podejść wodą i musi być jednolitej konsystencji. Jak zacznie się rozwarstwiać i powstają tak jakby obłoczki to znak, że białka zostały „przebite” i trzeba zacząć od nowa. Po ubiciu piany dodajemy cukier, powoli łyżka po łyżce cały czas mieszając i dając czas by każda porcja cukru się rozpuściła. Tutaj nie należy się spieszyć.  Pod koniec ubijania dodajemy przesianą mąkę i skrobię. Chwilę miksujemy i dodajemy sok z cytryny i jeszcze raz chwilę miksujemy.

Przygotowanie do pieczenia:

Na blachę wykładamy papier do pieczenia na którym odrysowujemy kręgi (od szklanki czy małego talerzyka). Przewracamy papier na lewą stronę i na zaznaczonym miejscu wykładamy porcje ubitych białek. Wyrównujemy łyżką ku górze i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika.

Pieczemy 5 minut w 150 stopniach, potem ok 1 godziny w 110 stopniach. Im niższa temperatura tym dłuższy czas pieczenia (suszenia). Po upieczeniu zostawiamy do wysuszenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami (ja wkładam drewnianą łyżkę).

Swoje bezy piekę na przedostatnim miejscu (prawie najniższym) i piekarnik nagrzewam góra/dół. Dzięki temu beza wychodzi jasna z wierzchu a od spodu jest dobrze upieczona (mi tak przynajmniej wychodzi). Z tej porcji białek wyszło mi 5 mini Pavlovej o średnicy około 9 centymetrów. 

Sos cytrynowy:

Jajko i żółtko roztrzepać. Dodać cukier, sok z cytryny i skórkę. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzewać na małym ogniu. Dodać masło i mieszać do uzyskania gęstej lekko budyniowej masy. Po ostudzeniu masy polewamy nasze bezy.

Bezy i lemon crude zawsze robię dzień wcześniej. Dzięki temu bezy powoli sobie stygną a i sos jest jakiś smaczniejszy 🙂

Na wierzchu dajemy ubitą śmietanę i dekoracje. U mnie są to pocięte nożem migdały. Całość przechowujemy w lodówce.

Beza cytrynowa

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.