Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Pinterest

Kiedy pieczenie staje się ostrą zajawką, a robienie zdjęć wielka przyjemnością to szkoda zatrzymywać to tylko dla siebie. Ostatnio testuję stare przepisy wygrzebane gdzieś z szuflady. Sprawdzam czy nadal smakują jak sprzed lat. Część wymaga jednak aktualizacji, więc postanowiłam podzielić się z Wami moimi pomysłami. Dziś ląduje ciasto kokosowe oczywiście pełne wiórków kokosowych. Prawie jak Rafaello, aczkolwiek niekoniecznie. Moje ma lekko budyniowy smak, chrupiące, lekko słone krakersy i dużo wiórków kokosowych. Co je wyróżnia? Jest super łatwe i szybkie do zrobienia.

ciasto kokosowe ciasto kokosowe

Składniki na ciasto kokosowe:

  • puszka mleka kokosowego (ja lubię jak jest płynne)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • budyń (ja daję taki bez cukru)
  • 3/4 kostki masła (ok 150g)
  • wiórki kokosowe
  • paczka krakersów

kulki kokosowe

Wykonanie:

Pół puszki mleka kokosowego zmiksować z cukrem, żółtkami, obiema mąkami i budyniem (proszek). Resztę mleka zagotować. Po podgrzaniu mleka kokosowego powoli dolewać zmiksowana masę ciągle mieszając do uzyskania gęstego gładkiego budyniowego kremu. W mieszanie trzeba włożyć trochę siły.

Krem odstawić do wystudzenia. Po wystygnięciu dodać masło pokrojone w kostkę i zmiksować. Na koniec można dodać wiórki kokosowe lub zostawić do posypania na sam wierzch. Gotową masę przekładamy do przygotowanej formy (forma wyłożona folią spożywczą). Na dno kładziemy krakersy później krem i znowu krakersy i tak do zużycia całej masy. Na wierzch kładziemy słone krakersy. Wykańczamy rozsmarowując odrobinę kremu i posypujemy wiórkami kokosowymi. Tak gotowe ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.

ciasto kokosowe

Jeśli został Wam krem to możecie dorzucić do niego więcej wiórków kokosowych, trochę pokruszonych krakersów i uformować małe kulki. Następnie obtoczyć je w wiórkach i macie małe okrągłe kokosowe pralinki.

Super kokosowe ciasto i kokosowe małe kulki.

Jak już podejmiesz się i zrobisz to ciasto w domu. To się w nim zakochasz! Mówię Ci to!

Koniecznie po degustacji wrzuć zdjęcie i napisz mi komentarz 🙂

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.