Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Pinterest

Kolejna odsłona bezy, czyli mini torcik bezowy z kremem kawowym. Chyba najbardziej ten przysmak lubi moja teściowa, aczkolwiek mi też bardzo posmakował. Dziś podrzucam Wam wersję mini, idealną na dwie osoby. Jak to przy bezach należy pamiętać o kilku rzeczach: białka powinny być w temperaturze pokojowej, ubijamy tylko w szklanym lub metalowym naczyniu i uważamy by nie „przebić” białek.

Składniki:

BEZY

  • 3 białka jajek w temperaturze pokojowej (nie może być ani kropelki żółtka czy wody)
  • szczypta soli
  • 150g cukru do wypieków (ok szklanki)
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

KREM KAWOWY

  • 100 g serka mascarpone
  • 100g śmietany 30/36%
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatki:

  • pestki granatu

Torcik bezowy z kremem kawowym

Wykonanie:

Białka ubijamy mikserem w wysokim metalowym lub szklanym naczyniu. Po spienieniu się białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy do powstania gęstej, sztywnej piany. Uważamy by białek nie „przebić”. Piana nie może podejść wodą i musi być jednolitej konsystencji. Jak zacznie się rozwarstwiać i powstają tak jakby obłoczki to znak, że białka zostały „przebite” i trzeba zacząć od nowa. Po ubiciu piany dodajemy cukier, powoli łyżka po łyżce cały czas mieszając i dając czas by każda porcja cukru się rozpuściła. Tutaj nie należy się spieszyć.  Pod koniec ubijania dodajemy przesianą mąkę i skrobię. Chwilę miksujemy i dodajemy sok z cytryny i jeszcze raz chwilę miksujemy.

Przygotowanie do pieczenia:

Na blachę wykładamy papier do pieczenia na którym odrysowujemy kręgi (od szklanki czy małego talerzyka). Przewracamy papier na lewą stronę i na zaznaczonym miejscu wykładamy porcje ubitych białek. Wyrównujemy łyżką i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika.

Pieczemy 5 minut w 150 stopniach, potem ok 1 godziny w 110 stopniach. Im niższa temperatura tym dłuższy czas pieczenia (suszenia). Po upieczeniu zostawiamy do wysuszenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami (ja wkładam drewnianą łyżkę).

Swoje bezy piekę na prawie najniższej wysokości w piekarniku, który nagrzewam góra/dół. Dzięki temu beza wychodzi jasna z wierzchu a od spodu jest dobrze upieczona (mi tak przynajmniej wychodzi). Z tej porcji białek wyszło mi z 7 placków bezowych o średnicy około 10 centymetrów. 

KREM KAWOWY

Kawę rozpuszczamy w gorącej łyżeczce wody i studzimy. W miedzy czasie ubijamy śmietanę z mascarpone i cukrem pudrem. Jak lubicie słodkie kremy to dodajcie więcej cukru pudru. Ja lubię jak krem jest bardziej kawowy więc daję więcej kawy. Wystudzoną kawę dodajemy do ubitej masy i miksujemy jeszcze przez chwilę.

Na talerzu przekładamy placki bezowe kremem i na koniec dekorujemy pestkami granatu lub innymi owocami. Ciasto gotowe do jedzenia i należy je przechowywać w lodówce.

Torcik bezowy z kremem kawowym Torcik bezowy z kremem kawowym

Przepis z www.mojewypieki.com z małymi zmianami w wielkości, pieczeniu i dodatkach.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.