Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram

Idealne ciasto na każdą okazję. Już sama nie pamiętam ile razy je robiłam. Wychodzi zawsze idealnie, pyszne i wilgotne. Przepis banalnie prosty i do tego szybki w przygotowaniu. Polecam to ciasto na co dzień jak i od święta. W tym miesiącu pieczemy dla Babci i Dziadka.

dsc_1952

Jako miarek używam szklanki i łyżeczki. Nie bawię się w gramy czy mililitry bo zawsze mam później rozwalaną całą kuchnię w sprzęcie do odmierzania, a tak to jedna szklanka, łyżeczka, miska, mikser i po wszystkim. Mało sprzętu, mało zmywania = więcej czasu! Zawsze będę też pisać składniki w kolejności ich użycia. Gotowi? To zaczynamy.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki startej marchewki
  • Ekstra dodatki: czekolada, orzechy itp

dsc_1957

Wykonanie

Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Powoli dolać olej ciągle mieszając. Dosypywać mąki i ciągle mieszać. Dodać zmieszany cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Chwilę jeszcze miksować. Do gotowej masy dodać startej marchewki i ewentualne dodatki. Wymieszać delikatnie łyżką.

Piec w temperaturze 180 stopni ok 45-50 minut

Dekoracje do wyboru: cukier puder, lukier z cukru pudru i soku z cytryny, serek mascarpone z cukrem pudrem lub zostawić bez dodatku.

W moim przypadku dodatki to: orzechy włoskie, lukier z brązowego cukru pudru z cytryną.

Mam nadzieję, że skusicie się na to ciasto. Jest naprawdę mega proste i smaczne 🙂 Napiszcie o tym w komentarzu jak Wam smakowało!

dsc_1938

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.